Google+ Followers

FOLLOW LAH YUP MMBR2 YG FOLLOW AQ NI...

Monday, June 30, 2014

Cara Bunuh Kerengga - Racun Kerengga




Anda ada masaalah pokok di serang kerengga? jangan risau. jangan tebang pokok! jangan bakar pokok! pokok tu tak bersalah. yang bersalah adalah kerengga tu. 


Ada orang kata kerengga ni bagus menjaga pokok dan buah, bagi aku tak kerengga ni lah yang menyebabkan pokok mangga aku tak berbuah abis bungga-bunga pokok dia makan.


Apa perlu kita buat jangan panik pergi kekedai racun/baja gi beli racun kerengga. dia berbentuk tepung. harga tak mahal sangat dalam RM50.00 jer. atau mereka ada jual dalam bentuk pakej kecil-kecil.



cara penyediaan cukup mudah sediakan kepala ikan bilis atau daging gaulkan bersama-sama serbuk racun tu dan sedikit air kemudian perapkan seharian atau kalu tak sabar sejam pon boleh. bagi ikan bilis / daging itu menyerap racun.





gaulkan sedikit air supaya ia menyerap didalam ikan bilis selama sejam


kemudian taburkan ikan bilis tadi bawah pokok yang diserang kerengga. atau kalau berani masukkan sedikit ikan bilis tadi kedalam sarang. tunggu seharian. sikap agresif kerengga akan membawa makanan itu di dalam sarang untuk berkongsi makanan bersama.




seharian kemudian, lihat hampir kesemuanya mati senang bukan jadi hapuskan kerengga kerana dia membantutkan pertumbuhan pokok untuk berbuah.

8 comments:

  1. waa bagus la tips ni. thx so much! pokok2 mangga d rumah sy ni mmg banyak kerengga..huhu

    ReplyDelete
  2. bgus jgk ni.blhkutip telor kerengga utk wat umpan kail puyu...haha

    ReplyDelete
  3. racun utk semut itam cmna

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jenis semut lg mudah.ada jual di kedai .biskut racun semut.fungsi sama juga.kedai ubat cina pun ada jual.

      Delete
  4. kebun sawit sya memang topten dengan kerengga ni.ada tk yg jenis sembur..

    ReplyDelete
  5. Tapi kalau biarkan dia hidup pun baik juga, niat sedekah la

    ReplyDelete

SALAM SEJAHTERA KOMEN DAN JANGAN LUPA FOLLOW BLOG INI DAN LIKE KUTOOOBAMBOO YER